Toneelvereniging de KolkToneelvereniging de Kolk
Afdrukken

Jaaruitje Toneel op Pampus

16 mei 2009

Op zaterdag 16 mei verzamelden we in het plaatsje Muiden in Eethuis-Café Graaf Floris V. Daar had Ellis voor ons een arrangement geregeld, diner van 2 gangen met een bootreis naar het eiland Pampus.

01 02

03 04
05 06
07 08
09 10
11 12
13 14

Na 20 minuten varen kwamen we aan op het eiland Pampus, daar werden we verwelkomd door de toneelgroep.

De theatervoorstelling van beeldend kunstenaar Ger van Oort en regisseur Trudie Lute, met tekst van Claudia Jong. Het is een theatrale rondleiding in combinatie met beeldende kunst op het eiland Pampus. Op het eiland ligt het fort Pampus een doolhof van gangen en ruimtes met vochtige muren en lekkende plafonds. Je kan er gemakkelijk verdwalen, dus dolen.

We werden in 5 groepen verdeeld en we werden meegenomen op een dooltocht naar de verborgen ruimtes. De acteurs ( als gids) verwisselden steeds van groep en zo ontdekten we steeds meer over de geheimen van de gidsen, Ieder gids had een geheim uit het verleden. Tenslotte stonden we met ongeveer 75 man met een papieren zak op ons hoofd te luisteren naar een muziekstuk.

15
Pampus ligt niet verzonken onder de zeespiegel.
Tijdens de rondleiding mochten we helaas geen foto's maken.

16 17
Toch nog even een bewijs dat we er wel geweest zijn.

18 19
20 21
22 23
je kon nog een 'geheim' kopen in een doosje met "Pampus" erop.

van hun website: www.pampusdeverborgenruimtes.nl

De voorstelling is gebaseerd op de eigenheid en de huidige educatieve functie van forteiland Pampus – het uitdragen van de geschiedenis van het fort in de vorm van rondleidingen door vrijwillige gidsen. Lute en Van Oort geven er vorm en inhoud aan in een 'theatrale rondleiding' door vijf professionele acteurs.

Per voorstelling bestaat het publiek uit tachtig personen. Elke acteur doolt, in de personage van gids, met zestien mensen door de gangen en ruimtes van het verdedigingsfort Pampus. Iedere publieksgroep loopt een eigen route. Het publiek wisselt af en toe van gids en maakt kennis met hun karakters en verhalen (teksten van Claudia Jong) en hún versie van de waarheid over Fort Pampus. Niet iedere groep krijgt hetzelfde te zien, maar maakt wel iets uitzonderlijks mee. Wie van het publiek het echte verborgen Pampus ziet, blijft een goed bewaard geheim.

Met de disciplines beeldende kunst en theater wordt buiten de gevestigde normen naar een nieuwe presentatievorm gezocht. Een belangrijk element in deze cross-overproductie is de daadwerkelijke interactie van theater en beeldende kunst. Het beeldend werk bepaalt mede het karakter en de identiteit van de verborgen ruimtes. De theatrale handeling en dramatische ontwikkeling van het stuk zijn mede daaraan ontleend. In de rondleiding betrekken de acteurs, in het personage van gids, de installaties, lichtsculpturen, de beeldprojecties en geluidsbronnen, letterlijk in hun spel en verhalen.

24 ??

Spelers: Maartje Ghijsen, Huub Scholten, Max Sondaar, Annette Welling en Erik van Welzen.

Alle spelers hebben eerder met Lute of Van Oort en met elkaar samengewerkt, in verschillende samenwerkingsverbanden. Zij zijn bekend met locatietheater en het werken vanuit improvisatie. Zij combineren gevoel voor tekst met een eigenzinnige fysieke uitdrukkingsvaardigheid.

25 26