Toneelvereniging de KolkToneelvereniging de Kolk

Mathieu v.d. Linde

(lid sinds 2009)

In 1995 speelde mijn zus met een amateur toneelvereniging in de stadschouwburg Velsen een eigentijdse uitvoering van de klassieker Romeo en Julia. Het kippenvel stond op mijn huid, een brok in mijn keel en toen begon de droom om ooit op het toneel mijn kunsten te vertonen voor een uitzinnig publiek!

Maar zoals dat vaak met dromen gaat, geen tijd, te druk met werk, te druk sociaal leven, geen zin om te ondernemen, enz. enz. In 2008 (heel wat later dus) kroop het bloed toch waar het niet gaan kon en besloot ik nu toch echt te gaan zoeken naar een toneelvereniging. Na wat zoeken kwam ik bij toneelvereniging De Kolk terecht waar ik heel hartelijk ben ontvangen. In het begin van het seizoen was het nog niet meteen duidelijk wat we gingen spelen en de tekstboekjes lieten ook even op zich wachten. Een geluk bij een ongeluk voor een echte amateur zoals ik (nog nooit eerder gespeeld in een toneelstuk) want de eerste repetities werd er geïmproviseerd, niet alleen erg leuk maar ook erg leerzaam.

Het leuke aan toneelspelen vind ik dat je niet te veel na moet denken maar vooral moet doen. Je moet je inleven in je personage en in het verhaal. Verder vind ik het moeilijk en tegelijkertijd ook erg leuk om emoties uit te beelden op toneel. We voelen ons allemaal wel een boos, blij, verdrietig, verliefd, enz. maar hoe beeld je dat uit…

 Ik vind het ook erg leuk om met een leuke club mensen maanden te werken en te “bouwen” aan iets moois, tot het zover is en dan moet de puzzel in elkaar vallen en het toneelstuk er staan! Je kan nog zo goed toneelspelen, alleen red je het niet!

Mijn uitdaging: ondanks het feit dat ik nog een “groentje” ben op het gebied van toneelspelen heb ik toch het vertrouwen gekregen van de regisseur en de vereniging om een van de hoofdrollen te mogen spelen, waarvoor ik ze erg dankbaar ben. Ik zal er alles aan doen om deze rol zo overtuigend mogelijk neer te zetten! Wat ik verder doe: Ik ben natuurlijk niet alleen maar met toneelspelen bezig (al lijkt het misschien wel zo) in het dagelijks leven ben ik werkzaam als assistent manager in de Horeca op Schiphol. Horeca is ook een beetje toneelspelen, dus helemaal vreemd is het niet voor me.

Als er naast mijn werk en de toneelvereniging nog tijd over is besteed ik die aan mijn lieve vriendin met wie ik samenwoon, al 8 jaar een relatie heb en die mij zeer goed ondersteund bij mijn poging een goede toneelspeler te worden / zijn.

alt alt