Toneelvereniging de KolkToneelvereniging de Kolk

Anita de Leeuw- Knotter

(lid sinds 1999)

Altijd lastig om iets over je zelf te schrijven… In 1999 ben ik verhuisd vanuit het Brabantse naar Zaandam. In Den Bosch ben ik op de Agrarische Hogeschool voor het eerst met toneel in aanraking gekomen. Hoewel ik er ooit over gedacht heb, om de toneelschool te doen… maar dat is nooit van de grond gekomen. Op de HAS waren er verschillende commissies van de studentenvereniging. Om lid te worden, moest je ‘iets’ doen met een commissie.

Samen met enkele studiegenoten hebben wij voor de cabaretcie (cie staat voor commissie) gekozen. Voor de inauguratie moesten we zelf iets bedenken en uitvoeren. Daarna ben ik niet echt meer een actief lid geweest. Op onze school was het ook een gebruik om bij afstuderen een cabaretvoorstelling te geven, gemaakt en gespeeld door de studenten. Hier heb ik maar weer aan meegedaan. Een vriendin van mij was in haar dorp lid van een amateur toneelvereniging (toen dacht ik ‘o, kan dat ook……’)  en nadat ik enthousiast was geworden van het ‘eindejaars’ cabaret heb ik een toneelvereniging in Den Bosch gezocht. Een lid van die vereniging deed ook cursussen bij een amateur theaterschool, Picos. Daar ben ik ook lessen gaan volgen. Via deze theaterschool heb ik ook meegewerkt aan ‘theaterfestival boulevard’! Een unieke en enige ervaring! Een Frans theatergezelschap deed in verschillende steden ‘etalage-acts’: als levende etalagepop in een winkels staan. Hiervoor zochten ze ook altijd naar locale bevolking die mee wilden doen. Zij hebben contact gezocht met Picos. Ik stond als Maria met een ‘zwart’ kind (pop) in een kinderkledingzaak. Ze zochten bij de acts altijd naar extremen. Eén van hen stond bv in een sokkenwinkel en had zelf maar één sok aan…….

Echter halverwege het tweede cursusjaar ben ik naar Zaandam verhuisd. En wat is nou een mooiere gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen dan door lid te worden van een vereniging. Een collega van mij kende in Zaandam wel een leuke toneelvereniging. Een kennis van haar (Ina) speelde bij deze vereniging… en zo ben ik bij de Kolk terecht gekomen, waar ik nu alweer bijna 10 jaar met veel plezier speel. Eén van de leukste rollen die ik gespeeld heb, vind ik nog altijd die van Puck in Midzomernachtsdroom. Ook leuk was het om de éénakter ‘geluid van de kruinen’ echt buiten in het park te spelen. En zo zijn er veel hoogtepunten te noemen…. De Kolk is een actieve, leuke vereniging. Mocht je ooit zelf ambities hebben om te spelen… schroom dan niet en kom gewoon een keer kijken. Eén waarschuwing: de meesten blijven na de eerste keer.

alt alt

alt alt