Toneelvereniging de KolkToneelvereniging de Kolk

Frits Nieste

(lid sinds 2011)

Mijn naam is Frits Nieste. Ik ben graficus en werk momenteel in dienst van Service Point op het hoofdkantoor van Ahold Europe in Zaandam. Ik ben daar dtp- er/vormgever en tevens teamleider repro-mail.

Had je al iets met toneel gedaan?

Toneelervaring heb ik eigenlijk al zo'n 30 jaar. Dat begon in Alphen aan den Rijn bij de carnavalsvereniging met vooral playback/bandparodie en komische acts. Later toen ik in Maarsen woonde ben ik daar lid geworden van Maarssen '32 en speelde enkele stukken, waaronder "Il Campielo" van Carlo Goldoni.

In Zaandam doe ik inmiddels ook alweer een jaar of 10 aan toneel. Ik ben nog even lid geweest van Nieuw Leven Zaandam, maar door allerlei persoonlijke omstandigheden heb ik dat lidmaatschap beëindigd. Maar het toneel bleef en blijft trekken en zo heb ik in een aantal producties meegespeeld wanneer ik daarvoor benaderd werd. O.a. "Droomzomernacht" van Merlijn Twaalfhoven, "Scrooge en Marley" met Tegenlicht, "De Gidsen" met WTG en bij Fluxus.

Volg(de) je cursussen? Workshops? Masterclasses?

Hier en daar heb ik wat workshops gedaan, maar vooral veel van regisseurs en andere spelers geleerd.

Wat is je ambitie? Wat wil je nog graag doen?

Mijn ambitie is eigenlijk simpel: ieder jaar een stuk spelen. Niet te serieus. Lachen vind ik belangrijk. Maar een mooi "zwaarder" stuk op z'n tijd is ook niet verkeerd.

Wat was je fijnste toneelervaring?

Het mooiste vind ik als je respons/reactie in de zaal hoort, dat je weet dat het aanslaat. Het spelen op locatie vind ik ook altijd wel wat aparts hebben, zoals op het Hembrugterrein enkele jaren geleden. Een van de leuke dingen die ik ook meer dan een jaar gedaan heb is het live toneelspelen met het museumtheater op de replica van de "Amsterdam" bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daar zit natuurlijk heel veel interactie met het publiek in en ook veel improvisatie. Echt geweldig om te doen. Ik was daar o.a Schipper, kok en konstapel.

Ga je vaak naar theater? Wat is je favoriete theater?

Wat heet vaak ... als de financiën het toelaten. Ik kom graag in het Zaantheater voor toneel, muziek etc.. Kleine theatertjes hebben vaak ook wel iets.

Wie zijn je favoriete acteurs, actrices?

In het buitenland zijn dat Sandra Bullock en Samuel Jackson. In Nederland zijn er veel en er komen er iedere paar jaar weer een paar bij. Namen die me direct te binnen schieten (van de oude garde) zijn o.a. Lex Goudsmit, Kees Brusse en Ellen Vogel. Van later Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Kitty Courbois; Halina Reijn, Victoria Koblenko; maar eigenlijk nog veel meer.

Wie is/zijn je favoriete toneelschrijver(s)?

Ik heb geen favorieten, ook doordat ik vaak de namen weer vergeet.