Toneelvereniging de KolkToneelvereniging de Kolk
Afdrukken

Peer Gynt

17 en 18 april 1998

De Noorse schrijver Hendrik Ibsen schreef "Peer Gynt" als toneelstuk. De tekst is bewerkt door Sander Israëls. Dit toneelstuk kent vele rollen. Een paar spelers spelen een paar dubbelrollen.

Aese, moeder van Peer Gynt.

Verhaal "Peer Gynt":

Ibsen beschrijft het leven van een man in drie fasen. In het begin maken we kennis met de jonge opschepper, de onbezonnen leugenaar Peer Gynt. Hij is de schelm, met onmiskenbaar ontwapenend sympathieke trekken. Maar Peer heeft ook een tegenkant. In zijn denkbeeldige wereld ontwikkelt hij zich tevens tot een gewetenloze egoïst die volstrekt gelooft in zijn opgeklopte fantasieën en zich niet bekommert om de slachtoffers die hij maakt. Als hij Ingrid op haar trouwdag ontvoert beleven zij hoog in de bergen stormachtige, onvergetelijke momenten. Vol overgave geeft zij zich over aan zijn stormachtige fantasieën. Maar als hij haar genomen heeft maakt Peer bruut een einde aan de folie-à-deux en verstoot haar. Hij laat zich verleiden door de dochter van de Trollenkoning. En door de bruidsschat die in het verschiet ligt. Ondanks wat aanvankelijke bezwaren, voegt hij zich snel naar de typische gebruiken van het trollenvolk. Op het nippertje weet Peer, gered door de verre klank van kerkklokken, te voorkomen dat hij definitief een trol wordt. Wel houdt hij zich zijn verdere leven aan het motto van het vreemde volkje: wees jezelf genoeg. In tegenstelling tot het motto van de mens: wees jezelf. Het alleen aan zichzelf denken, doet hem Solvey, het deugdzame meisje uit zijn jeugd, dat altijd van hem is blijven houden, vergeten. Hij luistert liever naar de raad die een geheimzinnige trolachtige, de Kromme, hem geeft: ga eromheen. Dat is wat hij voortaan doet. Niet ergens recht op af, maar er omheen. Steeds de makkelijke weg kiezend: schipperen, glijden, er langs in plaats van er recht op af.

Later als Peer Gynt 60 jaar is denkt hij allang niet meer aan Solvey. Daarvoor is zijn leven te afwisselend, te spannend. Hij heeft heel andere plannen. Keizer van de wereld wil hij worden. Het brengt hem voorlopig niet verder dan het krankzinnigengesticht. Als hij uiteindelijk weer terugkeert, wacht Solvey nog steeds op hem.

alt alt

alt

alt alt