Toneelvereniging de KolkToneelvereniging de Kolk
Afdrukken

Zaanse buren

23 en 24 april 2004

Het toneelstuk " Zaanse Buren" bestaat uit twee bedrijven. Elk bedrijf is gebaseerd op een éénakter. Voor de pauze speelden we " Buren" van Herman Heijermans en na de pauze "Black Comedy" van Peter Shaffer. Deze éénakters zijn bewerkt door Joël en Sander Israëls.

Fotoalbum Zaanse buren

Meer foto's in het fotoalbum

Verhaal " Buren"

De zusters Mies en Johanna Brandsma wonen samen in een flat. De dochter van Johanna woont bij hen in en studeert voor dierenarts assistente. Mies is een gymjuf, met judo heeft zij ooit een zwarte band gehaald en zij denkt de wet te kennen. Johanna probeert de vrede te bewaren tussen zus en dochter, maar ook met de buren. Dochter Brenda wordt tijdens het studeren veel gehinderd door de bovenburen. De buren veroorzaken veel overlast door de hele dag CD's te draaien en mee te zingen en te dansen. De huisbaas komt er zelfs aan te pas. Ze krijgen last van de andere buren, waaronder ook de zoon van de overburen, die wel een oogje heeft op de hard studerende Brenda. Het is komen en gaan van boze buren, een sussende huisbaas, een keurige lerares en een vlotte bezorgster. De akte speelt zich af in de huiskamer van de zusters Brandsma.

alt alt

Verhaal "Black Comedy"

Het verhaal begint in complete duisternis. Pas als er kortsluiting ontstaat gaat het toneellicht aan. Het licht wordt gedempt als er een kaars, lucifer of zaklantaarn wordt ontstoken. De acteurs spelen dus het grootste gedeelte alsof ze niets kunnen zien. De omgekeerde wereld. Op de Zaandamse flat van de weinig succesvolle kunstenaar Klaas Molenaar heerst een nerveuze bedrijvigheid. Samen met zijn verloofde, Carolien Fleury, treft Klaas de voorbereidingen voor twee belangrijke gasten. De multimiljonaire en kunstkenster Franzien Bamberger komt naar de kunstwerken van Klaas kijken. Klaas hoopt natuurlijk dat zij een van zijn kunstwerken zal kopen, dan is hij meteen financieel binnen. De tweede gast is de moeder van Carolien, die haar aanstaande schoonzoon komt keuren. Om een goede indruk te maken, slepen ze uit de flat van een buurman kostbare meubels en antiek naar hun eigen flat. De avond begint goed, Carolien zet alvast de muziek op, maar dan komt er kortsluiting en zo ontstaan er allerlei leuke en lachwekkende situaties.

alt alt