Toneelvereniging de KolkToneelvereniging de Kolk
Afdrukken

Medea

24 februari 2008

Zaantheater

De schrijver

Euripides was een van de drie grote Griekse tragediedichters. Hij werd geboren op het eiland Salamis. Dankzij de adellijke afkomst van zijn moeder kon Euripides een goede opleiding genieten. In zijn jeugd legde hij zich toe op de gymnastiek en schilderkunst. Hij had een hekel aan politiek, en studeerde veel. Ook bezat hij een privé-bibliotheek (wat in zijn tijd eerder ongewoon was). Wanneer hij zich aan het schrijven zette trok hij zich soms terug in een grot op zijn geboorte-eiland. Euripides trad tijdens zijn leven twee maal in het huwelijk, en telkens had hij een ongelukkig huwelijksleven. Dat bezorgde hem mogelijk de reputatie een vrouwenhater te zijn. Het werk Medea werd voor het eerst opgevoerd in 431 v.Chr., en behaalde een 3e prijs bij de Dionysia.

Verhaal "Medea"

De Oosterse prinses Medeia is met de held Jason gevlucht naar Griekenland, omdat Jason met de hulp van Medeia het gulden vlies had bemachtigd terwijl Medeia daar prinses was. In hun vlucht vervloekt Medeia haar thuisland en vermoordt ze haar broer, de kroonprins, om de achtervolgers af te schudden. Daardoor kan Medeia maar één kant op, die van Jason. Ze kan nu nooit meer terugkeren naar haar thuisland. In Griekenland aangekomen weigert Jasons oom hem zijn recht op de troon (hiervoor heeft hij het gulden vlies gestolen), dus vermoordt Medea zijn oom, d.m.v een list. Hierdoor moeten Jason en Medea weer op de vlucht slaan, waarna ze trouwen en twee zoontjes krijgen. Nu, vele jaren later, wil Jason haar verstoten om te hertrouwen met een "betere partij", Jason zegt dat hij het doet voor de kinderen. Als hij namelijk trouwt met een Korinthische prinses kan hij koning van Korinthe worden. Omdat Medeia weigert op Jasons voorstel in te gaan, moet zij zonder haar kinderen het land uit, ze vraagt aan de koning nog één dag uitstel om afscheid te nemen van haar kinderen, maar die dag wordt fataal voor Jason. Om zich te wreken vermoordt zij haar zoontjes, de toekomstige bruid en haar vader, de plek waar ze Jason het hardst kan treffen. Na dit gedaan te hebben vlucht ze.

Foto's repetities

De Kolk doet mee met het project "gek op toneel". Het stukje zal opgevoerd worden met theaterdag o.l.v. Rick Nanne met de spelers: Lettie en Ina, Helma en Milenka.


 
Zaterdag 22 februari 2008  Theaterdag in het Zaantheater

Het was een groot succes. Er waren stoelen te kort. Er waren 4 toneelverenigingen, die meededen met "gek op toneel". Zo deden Rhetorica, Morgana, theatergroep Assendelft en De Kolk mee aan deze theaterdag met workshops en optreden.

 Voorbereiding: snufje aan het plafondrails.
Hier Rick Nanne in actie.

Hier een stukje over ons optreden in de krant, we werden helaas niet als vereniging genoemd, maar wel de debutanten.